četvrtak, 23. srpnja 2015.

Svaka osveta koju bi preduzeo pojedinac ili grupa je zabranjena

Efendija Kavazović rekao je da je Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, kao vrhovno vjersko tijelo muslimana u BiH i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori obavezalo svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice genocida otklonile (al-?arar yuzalu).
PORUKA ZA SVE VAS OD GRAĐANA BIH1

“Ova vjerska obaveza ima snagu pojedinačne i zajedničke obaveze za sve muslimane i muslimanke. Isto tako, imajući u vidu da je počinjeni genocid obuhvatio šire područje Srednjeg Podrinja, Vijeće muftija proglašava lokalitete Srebrenica i Žepa šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima. Ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke.
Vijeće muftija smatra da je suđenje odgovornima za zločin genocida protiv muslimana Bošnjaka, koje je preneseno na međunarodne i domaće sudove, važno i prihvata odluke sudova. Samim time, svaka osveta koju bi preduzeo pojedinac ili grupa je zabranjena i predstavlja kršenje principa zakonitosti u uređenom ljudskom društvu. Vijeće muftija preporučuje svim muslimanima i muslimankama da čine dobro i da se ponašaju u duhu islama i ulažu veliki napor na zaštiti života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine ljudi, bez obzira na njihovu religijsku i nacionalnu pripadnost”, kazao je na prijemu prvog dana Ramazanskog bajrama reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar