utorak, 28. srpnja 2015.

Režija Olimpijskog komiteta BiH koji na spisak svojih stipendista nije stavio najboljeg atletičara svijeta na 800 metara u ovoj sezoni Amela Tuku Stigle sjajne vijesti

Samo dva dana nakon što smo ukazali na nevjerovatan skandal i propust u režiji Olimpijskog komiteta BiH koji na spisak svojih stipendista nije stavio najboljeg atletičara svijeta na 800 metara u ovoj sezoni Amela Tuku , uslijedila je hitna reakcija i spašavanje onoga šta se spasiti može.

Amel Tuka, fenomenalni srednjoprugaš iz Kaknja, vlasnik pobjedničkog vremena 1.42.51 u trci na 800 metara na mitingu Dijamantne lige u Monte Karlu, treći Evropljanin svih vremena s najboljim rezultatom i jedanaesti čovjek u svijetu svih vremena koji je istrčao najbrže tu dionicu dobit će stipendiju Olimpijskog komiteta BiH.
Tu informaciju danas je potvrdio izvor iz Izvršnog komiteta OK BiH koji je zatražio da ostane neimonovan i to iz proceduralnih razloga budući da su ljudi zaduženi za službeno davanje informacija na godišnjem odmoru. Na naše pitanje da nam odgovori kako je moguće da se na spisku od jedanaest sportistkinja i sportaša iz BiH koje stipnedira OK BiH nije našlo ime Amela Tuke, naš sagovornik je rekao:
-U vrijeme kada je donošena odluka o stipnediranju Tuka nije imao ovakve rezultate koje je sad napravio, rekao nam je i ostavio nas gotovo u šoku i bez riječi. Još je napomenuo kako bi bilo dobro da ne pišemo još ništa dok se godišnji odmor ne završi, kada će i službeno biti objavljeno da je i Amel Tuka od nove sezone koja počinje u septembru mjesecu stipendist Olimpijskog komiteta BiH.
Dakako da mi ne možemo naše čitaoce toliko dugo ostavljati uskraćene za informacije dok se naši funkcioneri iz OK BiH odmaraju diljem svjetskih odmarališta, a naš fenomenalni atletičar svjetskog kalibra brusi svoju formu kako bi ulovio medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu sredinom narednog mjeseca. Stoga smo odlučili podijeliti s vama ovu zakašnjelu, ali ipak dobru vijest koja je uslijedila nakon naše kritike prije dva dana. Najvažnije je da će OK BiH stipendirati Amela Tuku i tako bar donekle ispraviti nepravdu koja mu je nanesena.
Dok to ne dođe na red, navest ćemo i imena naših sportaša koji od 1. avgusta prošle godine do 1. septembra ove godine od Olimpijskog komiteta dobijaju po 650 američkih dolara stipendije. To su: plivačica Ivana Ninković, džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić, džudist Harun Sadiković, atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer, bokser Džemal Bošnjak, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, te stonoteniserka Emina Hadžiahmetović.
Kada su im uručivani Ugovori o stipendiranju, tadašnji predsjednik OK BiH Siniša Kisić rekao je kako se stipendije dodjeljuju sportistima od kojih se očekuje da će ispuniti normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine. Kisić se sada zarotirao pa je potpredsjednik OK BiH, a na predsjedničku funkciju dorotirao je Marijan Kvesić. Drugi potpredsjednik OK BiH je Izet Rađo. On čeka da se Kvesić odrotira kako bi se on u slijedećem mandatu zarotirao na predsjedničku funkciju.
Kako su njih trojica imali viziju da Tuka neće ispuniti očekivanja kad je olimpijska norma u pitanju najbolje svjedoči činjenica da je Amel Tuka prvi vizirao put u Rio na Olimpijske igre s najboljim vremenom na 800 metara u svijetu ove godine. Uz spomenuti trojac na čelu OK BiH vrijedi navesti imena i deset članova Izvršnog komiteta OK BiH. Oni su: Arijana Jaha, Nada Marković, Branislav Crnogorac, Murat Ramadanović, Nihad Selimović, Enco Bukovac, Nedžad Fazlija, Željko Panić, Marinko Božić i Milanko Mučibabić.
Njih trinaest su ”zaslužni” za nepravdu učinjenu Tuki. Njih trinaest tu nepravdu moraju ispraviti i ispravit će je, jer nije nikad kasno. Mada, ostaje gorak okus. Ali, za nas i naše prilike ništa nepoznato i reklo bi se, ništa novo.

Nema komentara:

Objavi komentar