petak, 24. srpnja 2015.

Radnici Holidaya i zvanično na ulici: Prijavili se na biro, ulazak u hotel im zabranjen

Radnici hotela Holiday, čija agonija traje više od mjesec dana otkako je hotel zatvoren, od danas su nezaposleni ljudi. Njih 50 se danas prijavilo na biro i njihova sudbina je neizvjesna.
"Mi nemamo nikakvih informacija, s nama niko ne razgovara. Skupština povjerilaca se nije sastala nikako skoro dvije godine i ne daju nam da imamo svog predstavnika kako bismo i mi odlučivali jer nas se tiče najviše. Čini se sve da se radi protiv radnika. Stečajni upravnik koji bi trebao raditi u našu korist i komunicirati s nama nije se udostojio da nas primi, već nam je jutros zvao policiju. Također, svima po imenu i prezimenu je zabranjen ulazak u hotel", rekao je za Klix.ba Vahid Alić, predstavnik radnika.
Ističe kako putem medija saznaju da hotel, koji je zaključan, radi, a potom da se prodaje. Među radnicima ima i onih koji su radili od otvorenja ovog hotela koji je simbol Olimpijskog Sarajeva. Od danas su na ulici i moraju se snalaziti. Većini je ovo bio jedini izvor primanja i načina prehranjivanja porodice i školovanja djece. No, to očito nikoga ne zanima.
"Tražimo smjenu stečajnog upravnika, da se sazove Skupština povjerilaca u što kraćem periodu i da imamo svog člana, predstavnika koji će odlučivati s njima. Tužno je ovo što nam se dogodilo. Hotel nije radio šest mjeseci, a onda je doživio procvat i sada je sve propalo. Žao nam je što nije postignut dogovor sa zakupcem", rekao je Vahić.
Hotel je sagrađen 1983. godine pred Olimpijske igre u Sarajevu kada je ugostio brojne sportiste i ugledne goste. Tokom rata je bio oštećen, ali je ponovo počeo raditi nakon rata. Tada su počeli problemi s privatizacijom, a pojavila se i sumnja da je trenutna uprava utajila višemilionski porez. Radnici su se nadali najboljem, ali nažalost, njima su vrata zatvorena, dok još nije poznato šta će se dogoditi sa hotelom.

Nema komentara:

Objavi komentar