utorak, 28. srpnja 2015.

Privatna firma 'Rudar' iznajmljivala rudare rudnicima Federacije

Da su iz rudnika u Federaciji na sumnjiv način izvučeni milioni maraka, potvrđuje  primjer rudnika “Abid Lolić” gdje je privatna firma Rudar iz Tuzle debelo naplaćivala poslove koji spadaju u redovnu djelatnost rudnika. Takva praksa je i u ostalim rudnicima u Federaciji.
Dva su ugovora na kojima je firma Rudar iz Tuzle u rudniku “Abid Lolić” zaradila četiri miliona i 332 hiljade maraka. Vrijednost  ugovora o izradi ventilacionog hodnika i niskopa u bloku šest u jami je dva miliona 176 hiljada maraka, dok je vrijednost ugovora o izradi transportno-ventilacionih postrojenja  u bloku pet i šest u jami “Grahovčić”  dva miliona i 155 hiljada maraka. Indikativno je da je najbolji ponuđač za oba posla, Rudar d.o.o, odabran za isti dan.I jedan i drugi ugovor  koji su,formalno identični,sadrži član 4., kojim su definirane obaveze izvođača radova.
Citat iz ugovora:
“Izvođač radova se obavezuje da će: angažovati stručnu i kvalifikovanu radnu snagu u skladu sa Zakonom o rudarstvu, obezbijediti transportna sredstva za izvoz iskopanog materijala, obezbijediti stručnu kvalifikovanu radnu snagu za održavanje mašinskog postrojenja i elektrouređaja, obezbijediti palioca mina i dopremu materijala do čela radilišta.”
Ništa ne bi bilo sporno da sve to ne spada u redovne aktivnosti rudnika. Dakle, rudnik ima i rudare i trake za transport i kvalifikovanu radnu snagu za održavanje mašinskih postrojenja i palioce mina. No, za te poslove, firma Rudar inkasirala je milione od rudnika “Abid Lolić”.
”Ja  sam izvođač radova. Oni su investitori. Ja angažujem svoje palioce mina. A njihovi palioci mina rade na njihovim otkopima i radilištima. I taj palioc kad bi i kod mene radio,to bi morao  biti poseban ugovor za angažovanje njihovih palioca. Oni ne mogu da stignu. Oni jedva stignu da odminiraju na svojim radilištima”, tvrdi Ejub  Mumić, vlasnik firme Rudar d.o.o  u telefonskoj izjavi
Ovavke ugovore Rudar ima i u rudnicima Kreka, Đurđevik i Banovići, kao i u ostalim rudnicima sa jamskom eksploatacijom. U odbranu firme  Rudar, nakon pobune u rudniku “Abid Lolić, zanimljivo je, prvi je stao Sindikat rudara Federacije, koji vodi Safer Mušanović.
“Postoje neke indicije političke sprege, ja bih rekao neznanja između rukovodstva rudnika Bila I sindikata.Vi vidite da,inače,tamo gdje se dobro radi,kao što je recimo u firmi Rudar ili da ne kažem u nekim drugim firmama,onda postoji jedna dobra saradnja između sindikata i rukovodstva”, kazao je Mušanović.
Mušanovićev sindikat je smješten u direkciji  firme Rudar. Mušanović je, inače, predsjednik i sindikata banovićkog rudnika i odani je kadar Mirsada Kukića, osuđenika za privredni kriminal. Nezvanično saznajemo da iza firme Rudar, stoji Mirsad Kukić, koji na poziciju direktora EP BiH želi dovesti Nevada Ikanovića, bivšeg člana Nadzornog odbora banovićkog rudnika, koji je godinama  štitio Kukićev kriminal.

Nema komentara:

Objavi komentar