utorak, 14. srpnja 2015.

Napravite domaći džem od dinje

Ljetni dani savršeni su za pripremanje osvježavajućeg džema od dinja.

Potrebni sastojci:
- 3 kg dinja
- 1,5 kg šećera
- 4 dcl vode
- sok od 2 limuna
Priprema:
Dinje ogulite, očistite od košpica, narežite na kocke i stavite u veću zdjelu u kojoj će se džem kuhati. Dodajte šećer, limunov sok i vodu. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući desetak minuta. Zatim sve propasirati ili izmiksati štapnim mikserom, pa nastaviti kuhati još oko pola sata dok se džem ne zgusne.
Vrući džem prelijte u čiste, prokuhane staklenke koje tada treba još zapeći desetak minuta u rerni na 100 stepeni celzija. Ostavite ga da se potpuno ohladi i uživajte u divnom okusu dinja.

Nema komentara:

Objavi komentar