utorak, 28. srpnja 2015.

KURTĆEHAJIĆ: FEDERACIJA BIH IMA PRAVO DA ODRŽI REFERENDUM O UKIDANJU RS-A

KURTĆEHAJIĆ: FEDERACIJA BIH IMA PRAVO DA ODRŽI REFERENDUM O UKIDANJU RS-A

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Jusuf Pušina kazao je da je usvajanjem odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, bačena rukavica u lice, ne samo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, već i cijeloj međunarodnoj zajednici.
To je istakao na javnoj tribini o temi „Dodikova politika razbijanja Bosne i Hercegovine i kako ga zaustaviti“ koju je danas u Sarajevu organizirao Forum bošnjačkih intelektualaca.
Neke od tema o kojima je bilo riječi na tribini su Dodikovo negiranje i nepoznavanje Dejtona, njegova najava referenduma za otcjepljenje Republike Srpske te njegova involucija od demokrate u nacionalistu i Vučićeva evolucija od nacionaliste u demokratu.
Pušina je ovom prilikom istakao da predstavnici RS-a, na čelu s njenim predsjednikom Miloradom Dodikom, „filigranskim“ potezima ugrožavaju BiH posljednjih nekoliko godina.
Po njegovim riječima, Dodik i određena skupina ljudi oko njega godinama insistiraju da se ukine funkcija visokog predstavnika u BiH, jer će tada biti otvorene mogućnosti za već ostvarenu majorizaciju da se zakoni mogu donositi po mjeri jednog naroda. Mišljenja je da problem nije samo u referendumu o ukidanju pomenute dvije institucije, već i nepoštivanju zakona i odluka visokog predstavnika i institucija BiH na prostoru RS-a.
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić istakao je da BiH ne može imati suverenitet bez Suda i Tužilaštva kao i da je visoki predstavnik jedini tumač civilnog dijela Dejtona. Stoga, smatra on, RS nema pravo da odlučuje o nadležnostima BiH jer je visoki predstavnik u BiH već donio odluku o tome, koja je prošla i parlamentarnu proceduru.
– Ako RS kao entitet može da odlučuje o određenim pitanjima, onda i Federacija BiH ima pravo da održi referndum o tome da li njeni građani podržavaju ukidanje RS-a, čije su vojska i policija izvršile genocid u Srebrenici – kazao je Kurtćehajić.
Zaključio je da je politika Dodika jako opasna jer je krenuo u narušavanje Dejtona te ga stoga Inzko mora zaustaviti političkim sredstvima.

Nema komentara:

Objavi komentar