srijeda, 18. ožujka 2015.

Njemačka traži dobavljače u državama zapadnog Balkana

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Njemačke (BMWi), a u okviru zajedničke organizacije Predstavništva njemačke privrede u BiH i ostalih regionalnih komornih ogranaka njemačke privrede (AHK), kao i njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V), upućen je poziv bosanskohercegovačkim firmama da budu dio B2B projekta: „Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana“. 


Cilj ove inicijative je da se spoje njemački kupci sa odabranim dobavljačima sa zapadnog Balkana. U okviru jednodnevnog događaja, koji će biti održan 09.06.2015. u Minhenu, zainteresovane njemačke firme će voditi direktne B2B-matchmaking razgovore sa predstavnicima kompanija iz zemalja zapadnog Balkana iz oblasti obrade metala, proizvodnje namještaja i dijelova namještaja, obrade tekstila i kože, informacione i komunikacione tehnologije, građevinski elementi i poljoprivredni proizvodi. 

Inicijatori projekta na ovaj način žele aktivno doprinijeti povećanju privrednih aktivnosti u regionu, a istovremeno i jačanju evropske ideje. „Funkcionalna tržišta dobavljača, pouzdane mreže isporučilaca, te efikasni lanci snabdijevanja su od ključnog značaja za smanjenje visokog vanjskotrgovinskog deficita u zemljama regiona“, rekao je šef ureda Predstavništva njemačke privrede u BiH Alexander Märdian. 

On je mišljenja da balkansko tržište dobavljača već danas pruža veliki potencijal za kupce iz Njemačke te da bi te poslovne prilike ubuduće trebalo bolje iskoristiti. 

Njemačka je prvi vanjsktrgovinski partner BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar