subota, 31. siječnja 2015.

Novinari na Dodikovom nišanu, ko je sljedeći?


Bosna i Hercegovina polako prerasta u policijsku državu! Na meti je ono u što su se svi zaklinjali kao svetinju i jedan od ključnih stubova demokratije - sloboda govora, novinari.
Danas su policijskoj torturi provedenoj po direktnoj političkoj direktivi Milorada Dodika, a uz korištenje pravosudnih i policijskih struktura u Federaciji BiH izloženi novinari portala klix.ba
Sutra to može očekivati i neka druga medijska kuća.
Umjesto da policija provjeri autentičnost snimka i istraži slučaj kupovine poslanika u Republici Srpskoj, što je krivično djelo jedan kroz jedan, nasrnuli su na novinare koji su javnosti otkrili istinu.
Uz to, zakonom je predviđena novčana ili zatvorska kazna za puštanje snimka u javnost. Dakle, onaj ko u ovoj zemlji otkrije istinu ići će u zatvor, a onaj ko se bavi nezakonitim radnjama i dalje će sjediti udobno zavaljen u fotelju.
Političar može biti korumpiran, može potkupljivati i pravdati se kako mu je to tobože sve podmetnutno iz protiviničkog političkog tabora. 
Novinar ne smije javnosti iznijeti istinu, ukazati prstom na one koji su dio sistemske korupcije u ovoj zemlji.
I dok su ti isti takvi političari zaštićeni k'o međedi u ovoj nam „lijepoj, demokratskoj i slobodnoj zemlji“, novinari su na odstrelu.
Ne smije se biti nezavisan, ne smije se iznositi istina o političarima, o njihovim bezočnim pljačkama, mutnim radnjama...
Dodik je sada nakon što je u Republici Srpskoj pod svoju diktatorsku čizmu stavio sve medije, osim BN Televizije čije uredništvo i novinare ne uspijeva slomiti, prešao i na kako on to voli reći „federalne medije“.
Kada je u pitanju njegova diktatura, nadležnosti i entitetska granica mu nisu bitne. Ekspresno je isposlovao upad sarajevske policije u redakcije portala klix.ba.
I do sada je bilo pritisaka na novinare i prijetnji. Ali nikada ovakvo teroriziranje nije zabilježeno.
Ima li ko da zaustavi vožda iz Laktaša?
Ili nekog budućeg vožda koji će strah u kosti utjerivati novinarima policijskim pendrecima? 

Nema komentara:

Objavi komentar