ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

Grbovi BiH kroz historiju: Ljiljani, sablje, dimnjaci i zvjezdice (FOTO)

Na današnji dan prije 17 godina Bosna i Hercegovina je dobila novi grb, na osnovu zastave koju je nešto prije nametnuo tadašnji visoki predstavnik, Carlos Westendorp.
BiH je tako u 20. stoljeću promijenila ukupnočetiri grba.
Grb BiH: Kako su zvijezde zamijenile ljiljane
"Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki A kto je ta, šta je ta, da prostiš
Gdje li je ta. Odakle je. Kuda je, ta, Bosna rekti
A zapitam odgovor njemu hitar tad dade:
Bosna, da prostiš, jedna zemlja imade
I posna i bosa da prostiš
I hladna i gladna
I k tomu još, da prostiš, prkosna od sna..."
Danas Bosna i Hercegovina obilježava godišnjicu kada nam je nametnuto da se odreknemo ljiljana...
Na današnji dan 1998, usvojen je sadašnji grb Bosne i Hercegovine - zasnovan na aktuelnoj državnoj zastavi.
Grb čini zašiljeni plavi štit, u čijem se gornjem desnom uglu nalazi zlatni trougao, a od gornjeg do donjeg ruba, proteže se sedam srebrenih zvijezda. Simbol je to historijskog i državnog kontinuiteta naše zemlje.
Aktuelni grb Republike Bosne i Hercegovine, 4. februara 1998. godine zamijenio je grb s tzv. ljiljanima, koji je do danas ostao nacionalni simbol RBiH.
Pomenutog datuma tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorpnametnuo je ovu zastavu jer se poslanici Parlamentarne skupštine BiH nisu mogli dogovoriti oko nove. Grb je usvojen sredinom maja 1998. godine.
Profesor Zdravko Grebo svojevremeno se za Patriu prisjetio tog vremena i perioda kada je grb trebao biti promijenjen.
"Na kraju je bio i ovaj prijedlog koji danas imamo kao oficijelni grb i zastavu BiH. Ne republike, nego BiH kako se ona zove nakon Daytona. A to je ovaj stilizirani žuti trougao, što bi trebalo biti kao grafički očišćeni prostor teritorije BiH. Imamo ovo plavo dno i ta dva polja dijele ove bijele zvijezde", kazao je Grebo.
Prvenstveno je bila ideja da podloga grba bude svjetloplava, ali je na kraju ipak ostala tamnoplava zbog zastave Evropske unije.
Nakon što se grb pojavio u javnosti '98. godine, dugo se među novinarima prepričavala anegdota kako je grb precrtan s šolje za čaj visokog predstavnika Carlosa Westendorpa.
Profesor Grebo je također naglasio činjenicu da će zauvijek ostati nerazjašnjeno zašto je zastava s ljiljanima koja ima svoje korijene u srednjovjekovnoj Bosni bilo kome smetala.
"Ako su ljiljani bilo kakvi simboli onda su više katolički, nego muslimanski, odnosno anžuinski koji postoje u heraldici", govori profesor.
Inače, tri ćoška na grbu BiH simboliziraju tri konstitutivna naroda u našoj zemlji: Bošnjake, Hrvate i Srbe, gdje se još jednom pokazalo da nema mjesta za ostale...
Izgled grba i zastave Bosne i Hercegovine mijenjao se iz stoljeća u stoljeće – od srednjovjekovnog, po ljiljanima prepoznatljivog, državnog simbola do današnjeg, ukrašenog i obilježenog redom od devet bijelih, petokrakih, izlazećih zvijezda.
FOTO: Bosanskohercegovačke zastave kroz historiju - put od ljiljana do zvjezdica

Grb sa ljiljanima tako je zamijenio plavi štit koji u desnom ugluDržava Bosna i Hercegovina može se pohvaliti bogatim heraldičko-veksikološkim naslijeđemšto na najbolji način svjedoči o njenoj državnosti i geopolitičkoj cjelovitosti.
Kroz bogatu historiju naše zemlje na ovim su se prostorima u različitim vremenskim periodima smjenjivali vladari, kulture i razni autoriteti, a svi oni donosili su svoje običaje koje su u kombinaciji s tradicijom lokalnog stanovništva, ostavljale posebno bogate kulturno-historijske tragove. 
Izgled grba i zastave Bosne i Hercegovine mijenjao se iz stoljeća u stoljeće – od srednjovjekovnog, po ljiljanima prepoznatljivog, državnog simbola do današnjeg, ukrašenog i obilježenog redom od devet bijelih, petokrakih, izlazećih zvijezda.
Aktuelna zastava zvanično je simbol države od 4. februara 1998. godine.
U našoj fotogaleriji pogledajte kako su izgledale neke od zastava naše države – od srednjevjekovnih ljiljana do današnjih zvjezdica. ima žuti trougao, a uz granicu sa žutim poljem nalazi se sedam bijelih petokrakih zvijezda.
Ovaj datum odlična je prilika da se prisjetimo kako su to grbovi Bosne i Hercegovine izgledali kroz historiju.


Nema komentara:

Objavi komentar