četvrtak, 31. ožujka 2016.

SBB i Zakon o radu: Od radničkih prava do procedure... Današnja izjava Fuada Hadžimehmedovića, delegata SBB-a u Domu naroda PFBiH, drugačija je od stavova koje je u julu 2015. iznosio Fahrudin Radončić.



Niz nedosljednih poteza SBB-a nastavljen je najnovijim preokretom u stavovima ove stranke prema Zakonu o radu FBiH. 
SBB je u proteklih pola godine napravio nekoliko ozbiljnih zaokreta, među kojima je svakako najveći bio ulazak u koaliciju sa SDA, nakon brojnih optužbi Fahrudina Radončića na račun ove stranke i čvrstih uvjeravanja da se takva koalicija nikada neće desiti. Nakon što je Radončić uhapšen, SBB je neko vrijeme tvrdio da se to neće odraziti na stabilnost vladajuće koalicije u FBiH, da bi nedavno najavio da će blokirati rad parlamenta u znak protesta “zbog svega što se dešava lideru ove stranke.”
Blokada je, ipak, trajala samo jednu sjednicu, jer se, samo par dana kasnije, SBBponovo predomislio i najavio da će ostati dio parlamentarne većine. Najavljujući nastavak učešća SBB-a u radu Parlamenta, Fuad Hadžimehmedović, delegat ove stranke u Domu naroda, dao je i zanimljivu izjavu o tome kako će se predstavnici_e njegove stranke odnositi prema novom glasanju o Zakonu o radu:
SBB je imao primjedbe na proceduru i to što Zakon o radu imamo ponovo u parlamentarnoj proceduri je dokaz da smo bili upravu. Ovog puta procedura je bila ispoštovana i ako bude određenih primjedbi to ćemo reći na samoj sjednici. U tom kontekstu, s obzirom da je procedura ispoštovana, najvjerovatnije ćemo podržati ono što se dogovorimo s koalicionim partnerima.
Fuad Hadžimehmedović, 30.03.2016.
Hadžimehmedović je, dakle, ustvrdio da je SBB prošle godine bio protiv usvajajna Zakona o radu FBiH isključivo iz proceduralnih razloga, te da će ga sada “vjerovatno podržati” s obzirom da će procedura biti regularna.
To se, međutim, nikako ne poklapa sa izjavama koje je predsjednik SBB-a davao o ovom zakonu uoči njegovog usvajanja, kada se sastao sa predstavnicima sindikata. Radončić je, istina, tada govorio i o proceduralnim nepravilnostima, ali one nikada nisu predstavljene kao glavni razlog što SBB ne podržava novi Zakon o radu.

Ne poštuje procedure i, što je jako važno, ne poštuje socijalni dijalog sa Sindikatom. Što se SBB-a tiče onaj koji je lažno obećavao da će zaposliti 100.000 radnika izabrao je pogrešan put da ide na ovaj način u neku vrstu reforme koje su nama zaista potrebne. Mi želimo da se promijeni Zakon o radu, ali želimo da ga prati paralelni socijalni program i program koji će označiti novo zapošljavanje. Ovo što radi Vlada gospodina Bakira Izetbegovića i Aljoše Čampare, jer oni su ključni ljudi te Vlade, gospodin Fadil Novalić je obična marioneta, jeste nešto što SBB neće prihvatiti. Ako će nas neko proglasiti antireformistima, meni je to zadovljstvo – da ne budem reformista sa onima koji su ovdje dovodili najradikalnije elemente i koji su u 25 godina doveli zemlju u situaciju da nama svaki šesti stanovnik na spavanje ide gladan.
Fahrudin Radončić, 28.07.2015.

Razloge za protivljenje novom Zakonu o radu Radončić je još jasnije istakao nekoliko dana prije, podržavajući stav sindikata, njihove kritike zakona, i osuđujući činjenicu da je Vlada potpuno ignorisala njihove stavove i primjedbe na zakon.
Niko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se donese Zakon o radu koji je na štetu radnika. Nećemo podržati zakone koji dolaze od jednog vrlo nekompetentnog premijera.
Fahrudin Radončić, 23.07.2015.
Niko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se usvaja zakon o radu koji prije toga nije analiziran s predstavnicima sindikata. SBB se pokazao kao proevropska, prozapadna i reformska stranka i niko nas neće ucjenjivati da ad hoc prihvatamo neke stvari.
Fahrudin Radončić, 23.07.2015.
Očito, primjedbe koje je SBB imao na Zakon o radu bile su daleko dublje od proceduralnih, kako je to danas izjavio Hadžimehmedović. Stoga se najava SBB-a da će podržati ovaj zakon “s obzirom da je procedura ispoštovana” može ocijeniti jedino kao nedosljedna.

Nema komentara:

Objavi komentar