utorak, 28. srpnja 2015.

Zajednička izjava visoke predstavnice i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini i komesara Johannesa Hahna povodom usvajanja Programa reformi u Bosni i Hercegovini

Usvajanje Programa reformi od strane vlasti u Bosni i Hercegovini predstavlja ključni korak naprijed na putu europskih integracija zemlje.

Vlasti u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Europskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama, usaglasile su konkretan set reformi koje su utvrđene kao hitni prioriteti za zemlju. Ove reforme usmjerene su na rješavanje legitimnih socioekonomskih zabrinutosti koje su izrazili građani Bosne i Hercegovine i njihovih zahtjeva za radnim mjestima i boljom perspektivom. Očekujemo od domaćih vlasti da sada u cijelosti i bez odlaganja provedu Program reformi. U tom smislu, usvajanje radnog zakonodavstva će predstavljati prvi važan korak.
Napredak u provedbi Reformske agende će također biti potreban kako bi Europska unija aplikaciju BiH za članstvo ocijenila kredibilnom.
Europska unija je spremna i dalje pružati podršku Bosni i Hercegovini, uključujući i savjete u vezi sa politikama i finansijsku podršku, u nastojanjima da se provede Reformska agenda i ostvari daljnji napredak na europskom putu.

Nema komentara:

Objavi komentar