ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

BOSANSKI LONAC SUPER RECEPT


Sastojci


  • 1/2 kg: govedeg mesa protkanog sa masnocom (najbolje Spic-grudi) 
  • 200, krompira 
  • 200, mrkve 
  • 40, bijele zeleni 
  • 20, crnog luka 
  • 50, bijelog luka 
  • 5, svjeZe svjeZeg paradajza 
  • 80, bijelog vina 2 dcl. 
  • so, 
  • biber u zrnu, 
  • aleva paprika, 
  • 1 karanfilic.


Nacin Pripreme


Govede meso isjeci na krupne kocke (tri do cetiri kocke u porciji).
Sve povrce ocistiti, oprati i isjeci na krupne kocke (kao i meso) sve staviti u vecu Serpu (i meso i povrce), dodati vino, soli po ukusu, biber u zrnu, aleve paprike, jedan karanfilic, lagahno izmijeSati, sloZiti u zemljani lonac (moZe i obicni), naliti hladnom vodom, povezati pergament-papirom, prokuhati na Stednjaku, a zatim peci u pecnici dva do tri sata (zavisno od starosti mesa). 
Servirati u sahanu sa poklopcem, a najbolje bi bilo u male zemljane loncice za svaku osobu.

Nema komentara:

Objavi komentar